chefjosephhadad.ro

Blog

Sfecla la putere

No Comments

Lăsăm momentan carnea în urmă și ne îndreptăm atenția către sfeclă, o vedetă a toamnei. Crudă sau coaptă, chiar și chips-uri sau în desert, este o legumă versatilă, care merită atenția noastră.

Odată adusă acasă sfecla, poate fi păstrată în sertarul frigiderului chiar și câtea săptămâni, iar dacă vreți să o țineți pentru la iarnă, puteți să o tăiați în bucăți, să o blanșați și să o puneți apoi în apă rece pentru a-și păstra culoarea, iar apoi în pungi la congelator.

Coaja sfeclei este comestibilă, așa că dacă nu este neapărat nevoie, nu vă chinuiți să le decojiți. Dacă totuși trebuie curățată, cum ar fi pentru un piure, atunci recomandarea este să fie curățată după fierbere sau coacere pentru că astfel coaja se desprinde ușor, direct cu degetele. Însă aveți grijă să folosiți mânuși pentru că pătează foarte tare. O altă soluție ar fi să o decojiți sub jetul de apă.

Dacă aveți norocul să găsiți la piață sfeclă cu tot cu frunze, nu le aruncați. Sunt gustoase și pline de nutrienți. Puteți să le folosiți proaspete sau sotate cu ulei de măsline și usturoi. În principiu, pot fi tratate la fel ca frunzele de spanac, deci fiți creativi cu ele. Și puteți chiar să le blanșați și apoi să le congelați pentru o utilizare ulterioară.

Sfecla poate fi coaptă pentru un gust intens și dulceag. Sau poate fi fiartă în apă cu un pic de zeamă de lămâie sau oțet pentru a-și păstra culoarea și ceva ierburi aromatice care să îi completeze aroma. Pentru păstrarea celor mai multe calități, însă, o puteți găti la aburi. Iar pentru un gust intens, merge pusă pe grătar.

Odată gătită sfecla, poate fi asezonată doar cu sare și piper, dar de ce să ne rezumăm la ele, când gustul ei poate fi combinat în multe feluri. Ierburi aromatice proaspete sau coajă de lămâie rasă sunt o variantă mai delicată. O opțiune mai intensă o reprezintă usturoiul sau hreanul sau ghimbirul proaspăt ras. Iar pentru gusturi mai pământii adăugați condimente precum chimion sau semințe de coriandru.

Și să nu uităm cât de bună este sfecla în deserturi, mai ales în combinații cu ciocolată. Puteți folosi piureul de sfeclă coaptă (care devine mai dulce la coacere) în compoziția de brownie sau într-un mousse ori fursecuri și pancakes. Iar o versiune mai ușoară este în înghețată sau frozen yogurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5