Din partea voastra, dragii mei, pentru aceasta saptamana, am primit doua ingrediente cu care sa realizez o reteta la cheie. Mi se pare o idee foarte buna sa avem si acest gen de interactivitate, in care voi propuneti unul sau mai multe ingrediente, iar eu pregatesc o reteta la cheie. Propunerile de astazi sunt leurda si linte.
Leurda sau “usturoiul salbatic”, cum se mai numeste in popor, este o planta iubitoare de apa, care creste in zone de munte si care ofera multe beneficii corpului, are efect detoxifiant, antiseptic, antiviral, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, dar este si foarte versatila in ceea ce priveste folosirea acesteia in gastronomie: o intalnim fie ca ingredient principal in diferite supe creme sau salate, paste sau garnituri usoare si va recomand sa o folositi cat mai des, fiind foarte buna primavara si in perioadele de post. La fel si lintea, este un aliment pe care imi place sa il folosesc in diferite combinatii si pe care il recomand, in special pentru proteinele pe care le contine, alaturi de continutul foarte bogat de fibre. Stiati ca inca de pe vremea vechilor faraoni egipteni lintea era foarte apreciata? Frescele care dateaza din perioada lui Ramses al II-lea indica acest lucru si ma bucur ca s-a pastrat pana in prezent.
Reteta la cheie in care am folosit aceste doua ingredinete este una deosebita: m-amganit la niste sarmalute de leurda implute cu linte.
Ingrediente:
– 9 frunze de leurda – naut fiert 100 gr – linte fiarta 100 – ceapa verde 1 fir – usturoi 1 buc – bulion 1/2 lingura – cumin 1 vârf de lingurita – sare fina – piper alb măcinat – rosii 5-6 buc – foi de dafin 1/2 buc – ulei de masline 50 ml – piper negru boabe 1-2 buc – migdale crocante 5-6 buc – masline Kalamata 5-6 buc
Preparare:
Frunzele de leurda se oparesc in apa cu sare si puțin bicarbonat ( pentru a se păstra culoarea verde). Se scot in apa cu gheta pentru a face șoc termic. Intr-o tigaie se pune uleiul de masline, ceapa verde se caleste pana devine transparentă, se adauga năutul si lintea fiarta, se asezonează cu sare, piper alb măcinat, cumin si jumătate de cățel usturoi tocat foarte mărunt.
Roșiile se dau prin răzătoare. Pe foc intr-o oala se adauga uleiul de masline, cealaltă jumătate de usturoi tocat mărunt pana ce devine transparent, se pune pasta de tomate, se amesteca si se adauga roșiile. Se condimentează cu sare, piper negru boabe, foi de dafin si se lasă la fiert pana ce capată consistentă.
Frunzele de leurda se umple cu compoziția de năut si linte si se rulează precum sărmăluțele. Sărmăluțele de leurda se pot încălzi la abur, dupa ce se rulează. Se decorează cu masline Kalamata si migdale crocante (prăjite).
Pofta buna!
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5