Dragi prieteni, aceste zile marcheaza, pentru mine si pentru religia iudaica, Anul Nou Evreiesc, Rosh Hashana. Sarbatorita in acest an la trecerea din 2 si 3 octombrie, aceasta este mai mult decat o schimbare calendaristica, aceasta sarbatoare este una spirituala, se petrece in suflet, e o trecere catre o alta perspectiva, de mai bine. Este un mod de a ne aminti ca avem un scop al existentei noastre pe pamant, pe care trebuie sa il pretuim si sa facem lucruri bune pentru noi si cei din jurul nostru. Este o sarbatoare in familie, alaturi de cei mai importanti oameni din viata noastra. Si tot in aceste zile, se gateste fie kosher, fie respectand retetele traditionale, pe cat posibil. Una dintre aceste preparate traditionale este salata de ficat de pui, o alegere mereu prezenta la sarbatorile evreiesti: Caved Cazuz Haideti s-o pregatim impreuna!
Ingrediente:
Desi aceasta reteta este traditionala si specifica comunitatii evreiesti din intreaga lume, deseori se intampla sa preia din specificul zonei unde familia locuieste. Pe vremuri, cu peste 100 de ani in urma, evreii din Polonia au inceput prepararea acestei salate, caci nu aveau ingrediente necesare pentru alte bunatati si nici resurse prea multe.
Mod de preparare:
Se curata ficatul de zgarci, se baga la cuptorul preincalzir, se presara sare si se lasa pana devine uscat, pana iese tot sangele. Se toata ceapa felii subtiri si se incalzeste uleiul. Ceapa se caleste cu frunzele de cimbru proaspat, pana capata o culoare maro inchis.
Ouale fierte se taie pe jumatate, se scoate ficatul de la cuptor, se soteaza foarte bine asezonat cu sare si piper negru zdrobit si se lasa si se lasa la racit. Apoi toate se toaca la masina si se trec printr-o sita nu prea fina si se amesteca. Se adauga putin coniac si, duoa unel preferinte, si smantana vegetala kosher. Pentru o reteta gourmet, recomand o smantana cu 32% grasime!
Se amesteca toate impreuna pana nu e nici moale, nici tare, precum o pasta. Se serveste rece cu paine sau biscuiti sarati. Aceasta salata se mananca si vinerea seara, la intrarea in shabatul evreiesc, dar mai ales la Anul Nou. Un ultim detaliu despre Rosh Hashana, desi urarea este “Shana Tova”, aceasta nu insemna neaparat “Anul Nou Fericit!”, ci se traduce prin “Sa ai un an nou bun!”, aratand ca intai trebuie sa fii un om bun si mai apoi sa te gandesti la fericire.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5