chefjosephhadad.ro

Blog

Salata de baby calamar

8 Comments

poze octavia006

Dorintele voastre au fost ascultate. De astazi, va voi prezenta aici retete la cheie, cat de des voi putea. Veti gasi retete ceva mai speciale, dar dintre cele mai usor de pregatit, sa le poata face oricine acasa. Pentru familie sau prieteni. Sau pentru propriul rasfat, atunci cand gatitul e o pasiune si te relaxeaza. Cum este pentru mine.

Voi avea periodic si diferiti invitati, care vor gati cot la cot cu mine. Muncim, dar ne mai si distram. Imi place curiozitatea oamenilor cand intra in bucataria mea si dorinta de a invata facand chiar ei.

Prima “eleva” a fost Octavia Geamanu, fata angelica de la Observatorul Special. S-a implicat activ in pregatirea preparatului nostru si a iesit minunat – Salata de baby calamar. De-li-cios!

Reteta originala: Salata de baby calamar pe biscuit de parmezan.
Astazi insa va propun reteta mai simpla, fara biscuite, caci este putin mai greu de pregatit si iti trebuie ceva exercitiu sa iti iasa.

Secretul acestei retete sta in special in asezonare. Sunt cateva sosuri cheie, care desavarsesc reteta.

Ingrediente sosuri

1. Sos de ceapa
100 gr ceapa verde
1 si 1/2 linguri de zahar
Jumatate de pahar de apa
Un varf de sare si de piper negru zdrobit
Ulei de masline
2. Sos de anghinare
100 gr inimioare de anghinare proaspata (la nevoie, se pot inlocui cu cele la conserva)
Ulei de masline
Cateva picaturi de lamaie
3. Sos de sfecla rosie
1 bucata sfecla rosie
Ulei de masline
Sare
Piper
Cucuma si cumin (cate un varf din fiecare)
4. Sos pesto
Ulei de masline
Frunze de busuioc cc 30 gr

Ingrediente salata
(portie de 2 persoane)

8 buc de baby calamar cu tot cu capete
Sare
Piper negru zdrobit
Ulei de masline
Frunze de busuioc
Salata verde mixta de sezon
10 buc Maslina kalamata
30 gr conopida (taiata f subtire)
1 buc Ridichi
Chorizo- 3 felii/portie
O jumatate de rosie taiata felii subtiri

Mod de preparare sosuri
E bine sa incepeti cu prepararea sosurilor, ca apoi sa aveti toate ingredientele gata.

Sosul de sfecla
Se ia sfecla si se pune la fiert pana devine moale. Apoi se scoate, se decojeste si se taie in cuburi marunte. Cuburile se pun in blender, unde se adauga ulei de masline, sare, piper, cucuma si cumin (cate un varf de unghie din ultimele doua). Se amesteca in blender pana devine o pasta rafinata. Apoi se lasa deoparte.
Sos de anghinare
Eu prefer sa le folosesc pe cele proaspete, dar daca nu gasiti, puteti folosi si la conserva. Pentru voi vor fi mai usor de folosit cele la conserva.
In acelasi blender, curatat inainte, se adauga inimioarele de anghinare, putin ulei de masline si cateva picaturi de lamaie. Se amesteca pana iese o pasta fina.
Sos de ceapa
Se ia ceapa verde si se toaca marunt. Apoi, luati o tigaie, si o puneti pe foc cu o lingurita de ulei de masline. In tigaie aruncati ceapa tocata si o sotati pana devine moale. Adaugati 1 si 1/2 lingurita de zahar si amestecati pe foc pana devine caramelizat. Luati apoi jumatate de pahar de apa si turnati peste, impreuna cu putina sare si un varf de piper negru zdrobit. Se lasa la fiert compozitia, pana dispare toata apa, ramane asa, ca o dulceata.
Scoateti amestectul din tigaie si puneti in blender, asa fierbinte cum e. Se amesteca in blender pana devine pasta. Daca e prea tare, mai puteti adauga putina apa.
Sos de busuioc
Puneti in blender frunzele de busuioc cu putin ulei de masline. Eu prefer sa nu adaug sare la acest sos, e mai sanatos.

Mod de preparare salata

Credeti sau nu, partea complicata a trecut deja, salata in sine este foarte usor de pregatit. Va ia 10 minute, maxim 15, daca aveti toate ingredientele la un loc.
Va ocupati mai intai de ridichii si conopida. Taiati din fiecare cateva felii in stil carpaccio, foarte subtiri, si le puneti intr-un bol cu apa foarte rece Adaugati chiar cateva cuburi de gheata in apa. Feliile vor deveni astfel crispy.
Se iau bucatile de calamar si se separa capete de trunchi. Ne ocupam mai intai de calamari, peste care punem putina sare. Luati o tigaie, in care puneti o lingurita de ulei de masline si puneti pe foc. In uleiul incins puneti bucatile de calamar si le tineti pana prind o culoare aurie, intorcandu-le mereu de pe o parte pe alta. Asta ar trebui sa dureze 2-3 minute, daca uleiul e incins. Apoi se iau de pe foc pe o farfurie.

poze octavia008
Urmeaza capetele cu micile tentacule. Deobicei, acestea se pregatesc cu tempura, dar e mai greu de folosit acasa. Asa ca va dau varianta mai usoara. Intr-un mic bol, puneti o lingura de faina, jumatate de ou, 3 gr de nero di sepia. Se amesteca totul cu 50 ml de apa foarte rece. Apoi se strecoara. Se iau capetele de calamar, se trec prin amidon si apoi se trec prin compozitie. Intr-o tigaie cu ulei de masline deja incins, se pun capetele de calamar si se tin foarte putin pe foc, mai putin de 1 minut. Se scot apoi pe un servetel.

poze octavia009
Cam asta a fost partea cu gatitul, caci urmeaza asezarea in farfurie, pentru care fiecare trebuie sa isi foloseasca imaginatia. Retinteti ca important este ca fiecare ingredient sa fie imbinat, iar sosurile sunt cele mai importante in acest caz. Nu folositi mult, cateva picaturi din fiecare. Ele sunt concentrare, dar puse impreuna, gusturile se vor intrepatrunde intr-o simfonie de arome delicioasa. Iti va rasfata fiecare senzor si papila gustativa.

poze octavia005

Tips pentru sosuri:

Puteti lua cateva recipiente speciale (de plastic) in care sa tineti sosurile preparate. Acestea pot fi pastrat la frigider pana la o luna. Deci daca faceti mai mult la aceasta reteta, le puteti refolosi. Iar dupa ce le faceti gustati-le, fara nimic, sunt delicioase.
Pofta buna!

8 comments on “Salata de baby calamar

  1. Dorojan Viorel

    Prezentare si descrierea foarte frumos realizate
    Sunt explicite si pe întelesul tuturor
    Cu indicațiile simple si la obiect
    Cu ponturile vis-a-vis de sosuri si pastrarea lor, ori
    Pregătirea capetelor de calamar , care au nevoie de teperaturi de gătite mai mari
    dar ….pentru a nu i intalni tari in farfurie dați si varianta pentru cznici .. Face ca aceasta rețetă sa fie tentant de realizat de foarte mulți dintre noi( caznici)

  2. Mihalascu Camelia

    Cred ca este delicioasa, am sa fac si eu reteta astept cu nerabdare si alte retete care sunt usor de pregatit si sunt delicioase si sanatoase

  3. super tare sper sa continuati sa postati ,eu cel putin inca nu am avut ocazia sa gatesc asa ceva cel putin acuma pot sa imi fac o idee .

  4. va doresc sa aveti Sanatate si multe ,multe impliniri si DVS.dar si cei dragi,sunt mandru si onorat ca sunt contenporan cu DVS.Cu stima DORIN STAN

Leave a Reply to Dorojan Viorel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5