Suntem în plin sezon de sparanghel, așa că ar fi păcat să cumpărați sparanghel congelat. Și mulțumită serelor, acum se cam găsește pe tot timpul anului sparanghel proaspăt, deci stați departe de cel congelat (care este prefiert) și cel la borcan, care, tot așa, este deja fiert.
Sparanghelul este o legumă foarte delicată, al cărei gust este cu atât mai savuros cu cât este mai proaspăt și mai puțin gătit.
Cel mai bine este să îi tăiați partea de la bază și apoi să îl puneți în apă foarte fierbinte pentru 1 minut, pentru ca apoi să îl scoateți în apă rece. Poate fi mâncat așa pur și simplu.
O altă variantă de pregătire, ca să arate bine în farfurie, este decojirea tulpinei, astfel încât să fie un verde foarte deschis, iar inflorescența să rămână verde închis. Pentru sănătate, însă, e bine să păstrați sparanghelul proaspăt.
Cozile tăiate nu trebuie aruncate, ci pot fi puse în storcătorul de fructe pentru a obține sucul din ele, care poatefi combinat cu sucul de la alte legume și fie băut ca atare, fie folosit în diverse sosuri.
O modalitate delicioasă de a găti sparanghelul este sub forma unui sufleu. Tulpinele se taie feliuțe foarte subțiri. Se călește șalotă (sau ceapă obișnuită, dar șalota este mai delicată) tocată cu ulei de măsline. Se pot pune și un pic de ciuperci la sotat. Se adaugă sparanghelul și neapărat puțină nucșoară. Nu multă, pentru că nucșoara are un gust foarte puternic care poate să complexeze gustul celorlalte ingrediente. Se adaugă sare și se sparge un ou și se amestecă totul. Se pune într-un vas termorezistent și se dă la cuptor la 180 de grade pentru 40 de minute. Poate fi o garnitură sau un starter.
La fel de bun este cel blanșat și combinat cu ouă Benedict. Sau se poate pune în omletă. Când este aproape gata, se pun firele de sparanghel blanșate în interior și se îndoaie omleta, lăsând afară capele, astfel încât să se vadă frumos.
Din sparanghel iese și o supă cremă delicioasă. Se mai adaugă în ea și puțină țelină, ceapă, sare și piper alb și supă de bază de legume. În loc de ceapă, pentru un gust mai rafinat, se poate folosi praz. După ce se blendează, când se pune în farfurie, se garnisește cu un pic de ulei de măsline.
Dar acestea sunt doar câteva din deliciile care se pot obține cu sparanghel. Dacă rețineți să nu gătiți prea tare această legumă, atunci puteți fi oricât de creativi vreți cu el.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5