Pastele sunt acel ingredient care ne aduce mai aproape pe noi toti, din orice colt al lumii am fi si ne face sa ne bucuram de gusturi deosebite, traditie pentru gastronomie, dar reprezinta si un simbol al diferitelor perioade istorice. Sigur ca nu mai au nevoie de niciun fel de prezentare, acestea sunt cunoscute, folosite si apreciate. Astazi este Ziua Internationala a Pastelor si cred ca trebuie sa o sarbatorim cum se cuvine. Mai adaug cateva informatii despre importanta pastelor in lume si anume: in lume exista, oficial, 310 tipuri de paste.
In Italia, se produc anual 3.3 milioane de tone de paste, tara aceasta fiind principalul producator si consumator, urmata de Statele Unite cu 2 milioane de tone, Brazilia cu 1.3 milioane si Rusia cu 1 milion. In Romania, consumul de paste nu este atat de ridicat, fiind estimat doar la 2,2 kg de persoana, in fiecare an. Dar un lucru foarte important este faptul ca acest ingredient este printre cele mai echilibrate din punct de vedere nutritiv: fiecare 100 g de paste contine 11 g de proteine, 1,4 g de grasimi si 79 g de carbohidrati, contine calciu, potasiu, fosfor si vitamine. Iar evident, savoarea lor, in combinatie cu sosuri si mirodenii, fac din ele unul dintre preferatele noastre. Haideti sa pregatim impreuna o reteta de paste!
4 portii
Ingrediente umplutura:
- 12 creveti
- 120g piept de pui
- 2 salote
- 1/2 lingurita de patrunjel tocat
- cimbru
Ingrediente coca pentru ravioli:
- 500g faina
- 7 oua
- 2 linguri cu ulei de masline
- sare
Ingrediente decor:
- 8 bucati sparanghel
- 1 zucchini
- 2 anghinare
- 4 rosii
- masline Thassos
- ulei de masline
- sos de busuioc
- sare
- piper
- creson
Mod de preparare:
Crevetii: se decorticheaza si se curata bine. Se oparesc in apa clocotita jumatate de minut. Se scot direct in apa rece. Se toaca apoi foarte marunt.
Pieptul de pui: se toaca la masina de tocat. Se amesteca bine cu crevetii. Ceapa se toaca in cuburi foarte mici. Se soteaza in uleiul de masline. Se strecoara si se adauga mixul de carne. Se adauga si patrunjelul si cimbrul. Se asezoneaza cu sare si piper negru zdrobit. Se amesteca foarte bine si se lasa deoparte.
Coca pentru ravioli: se iau ouale si se separa galbenusurile de albusuri. Jumatate din cantitatea de faina se intinde pe suprafata de lucru. Se face o gaura in mijloc. Se adauga galbenusurile, uleiul de masline si un praf de sare. Se amesteca foarte bine. Daca aluatul e prea moale, se mai adauga faina putin cate putin, pana coca devine foarte elastica si nelipicioasa. Aceasta se acopera cu folie alimentara si se lasa la frigider o ora si jumatate. Dupa ce a stat la frigider, coca se intinde bine pe suprafata de lucru. Se lucreaza cu multa faina ca sa nu se lipeasca. Se ia o forma rotunda si se taie cercuri de coca. Se pune umplutura in mijloc si se inchid la jumatate, cu putin albus de ou, ca sa se lipeasca.
Zucchini: se spala si se taie felii subtiri. Se blanseaza in apa fiarta timp de 5 secunde. Se scot in apa rece cu gheata, ca sa se opreasca procesul termic. Se tamponeaza si se fac rulouri. Acelasi procedeuse aplica si in cazul bucatilor de sparanghel. Acestea se blanseaza in aceeasi apa.
Rosiile: se taie in 4, se inlatura miezul si coaja, apoi se taie in cuburi foarte mici. Se asezoneaza cu sare, piper negru macinat si putin ulei de masline. Se amesteca usor si se lasa deoparte.
Mod de prezentare:
Ravioli se pun la fiert cu putina sare timp de 3 minute. Cu feliile de zucchini se creeaza spirale, cate 4 pe farfurie. Sparanghelul se taie in jumatati si se asezoneaza cu putina sare si piper. Se scot ravioli de la fiert si se taie putin dintr-o parte, sa se creeze sprijin. Se asaza in farfurie cu partea taiata in jos. Se face quenelle din rosii si se asaza in jurul bucatilor de ravioli. Se pun cateva picaturi de sos de busuioc. Se decoreaza cu anghinare, creson si masline Thassos. La final, se adauga cateva picaturi de ulei de masline.
Pofta buna!
Al vostru,
Joseph
#reteta face parte din prima mea carte, “In bucataria lui Joseph”