Dragii mei, una dintre cele mai apreciate retete ale deserturilor create de mine este aceasta tarta de lamaie, de preparat la ocazii cu totul deosebite, care sa fie sarbatorite alaturi de familie sau prietenii apropiati.
Ingrediente:
Biscuiti:
- 25g zahar pudra
- 80g faina
- 50g unt
- 1 galbenus de ou
- coaja de lime rasa
- 1/2 baton de vanilie
Crema tarta:
- coaja de lamaie
- 80g zahar
- 75 ml fresh de lamaie
- 2 oua
- 150g unt
- 2 g gelatina
Bezea:
- 40g albus de ou
- 170g zahar tos
- 20 ml apa
Marmelada de zmeura:
- 125g piure zmeura
- 3g pectina
- 170g zahar tos
- 50g glucoza
- 1/2 pliculet sare de lamaie
Macarons:
- 65g zahar pudra
- 65g pudra de migdale
- 22g albus de ou
Sirop de macarons:
- 13g zahar
- 30ml apa
- 45g albus de ou
Crema de busuioc:
- 10-12 frunze
- 10ml ulei de floarea-soarelui
Mod de preparare:
Biscuitii: zaharul pudra se bate cu untul pana se formeaza o spuma. Se adauga galbenusul de ou, coaja de lime, batonul de vanilie si se amesteca 2 minute. La final, se pune faina. Coca obtinuta se intinde intre 2 foi de pergament si, cu ajutorul unei forme rotunde, se taie biscuitii.
Crema: se pun la foc mediu zaharul, fresh-ul de lamaie, ouale, coaja de lamaie si se amesteca impreuna, pana compozitia ajunge la temperatura de 100 grade Celsius. Atunci se adauga si gelatina. Se mai amesteca putin si se ia e pe foc. Compozitia obtinuta se lasa la racit pana ajunge la o temperatura de 60 de grade Celsius, apoi se adauga untul cubulete. Se amesteca bine si apoi se toarna in forme rotunde de silicon, asezand deasupra biscuitele. Se da la congelator pentru 2-3 ore. Prajitura se tine la frigider pana la servire.
Bezeaua: albusul se bate spuma cu ajutorul unui mixer. Apa si zaharul se pun pe foc si se prepara un sirop la 123 de grade Celsius. Odata ajuns la aceasta temperatura, siropul se ia de pe foc si se adauga treptat in spuma. Apoi se mai bate, timp de 20-25 de minute. Jumatate din compozitia obtinuta se pastreaza pentru crema de busuioc, iar cealalta se pune intr-un pos si se pastreaza la congelator.
Marmelada de zmeura: piureul de zmeura se pune la foc si se fierbe pana ajunge la 100 de grade Celsius. Se adauga pectina si zaharul si se mai fierbe pana depaseste temperatura de 123 de grade Celsius (se foloseste termometrul). Atunci se adauga glucoza si sarea de lamaie dizolvata in 10 ml de apa. Se incalzeste din nou la 123 de grade. Se pune in tava si se lasa la racit.
Macarons: intr-un castron, se amesteca zaharul si pudra de migdale, apoi se dau prin sita. Se pun la foc mediu zaharul si apa, pana ajung la temperatura de 118 grade Celsius. Intre timp, albusul se bate spuma. Cand siropul este gata, se adauga treptat peste albus. Compozitia rezultata se bate in mixer pana se raceste si devine lucioasa. Se adauga pudra de migdale si se omogenizeaza in compozitie. Intr-o tava, se pune un silicon sau o foaie de copt, peste care se formeaza banuti de macarons. Se lasa 30 de minute la temperatura camerei. Se da la cuptor la 150 de grade Celsius timp de 7 minute. Se scot si se lasa la racit. Se umplu cu crema de busuioc.
Crema de busuioc: se iau 10-12 frunze de busuioc proaspat si de blancheaza in apa cu bicardonat cateva secunde pentru a se pastra culoarea verde. Se scot in apa cu gheata. Se pun la scurs pe un prosop de hartie. Se mixeaza la blender cu ulei de floarea-soarelui, pana se obtine o crema fina. In compozitia de bezea ramasa se adauga 1 lingura de unt si crema de busuioc obtinuta. Se omogenizeaza. Se foloseste ca umplutura la macarons.
Mod de prezentare:
Tarta se monteaza pe mijlocul unei farfurii intinse. Se adauga 4 aveline de bezea mai mari, cu ajutorul posului, si se rumenesc cu arzatorul. Se adauga macarons si marmelada taiata in forma de triunghi. La final, se decoreaza, dupa imaginatia fiecaruia, cu fructe de padure, fiori comestibile si creson.