Toamna si-a intrat in drepturi pe deplin, cu vreme ploioasa, temperaturi mai scazute, vant si atmosfera mohorata. Jumatatea lui septembrie ne face sa ne gandim deja la vara care a trecut si sa ne simtim putin nostalgici, asa ca m-am gandit sa va propun astazi o reteta care sa va insenineze ziua: o salata de sparanghel verde, cu sos de mustar Dijon , usoara de pregatit, surprinzatoare si plina de savoare si prospetime. Sa trecem la treaba!
Ingrediente de baza:
- 24 de bucati de sparanghel verde
- sare
- piper
- bicarbonat
Ingrediente sos de mustar Dijon:
- 4 linguri de mustar Dijon boabe
- 2 linguri mustar dulce
- zeama de la 1/2 portocala
- 1 lingura otet balsamic
- 1 lingura de miere de albine
- 80 ml ulei de masline
- sare dupa gust
- piper alb dupa gust
- 1/2 catel de usturoi
Ingrediente alune de padure caramelizate
- 16 alune de padure caramelizate
- 3 linguri de zahar
- 1 lingura de apa
Ingrediente decor:
- 1/2 bagheta
- cimbru
- frunze de morcov
- coaja de portocala rasa
Mod de preparare:
Sparanghelul: se taie 1 cm din cotoare, partea uscata, si se curata cu decojitorul. Se pun la fiert 3 l de apa cu sare si un varf de cutit de bicarbonat. Cand apa clocoteste, se adauga sparanghelul si se lasa la fiert 2 minute. Se scoate si se pun imediat intr-un bol cu apa cu gheata. Se lasa circa 5 minute. Se scoate si se tamponeaza cu un prosop de hartie, se lasa la frigider. Pentru sosul de mustar, se amesteca toate ingredientele si se mixeaza la blender.
Alunele de padure, fara coaja, se introduc la cuptorul incins la 180 de grade Celsius. Se tin acolo7 minute. Intr-o craticioara se pun la foc mic apa si zahar pana capata culoarea auriu-deschis. Se adauga alunele prajite, se amesteca, apoi se iau de pe foc. Se separa fiecare aluna glazurata. Se lasa la racit, apoi alunele se desfac in jumatate.
Bagheta se feliaza in stil carpaccio 2-3 bucati de persoana. Se asaza toate feliile pe o tava de cuptor. Se stropesc cu putina apa si se dau la cuptor incins la 150 de grade Celsius. Se tin pana devin maro auriu-deschis. Feliile de paine trebuie sa fie crocante.
Mod de prezentare:
Se asaza sparanghelul in mijlocul farfuriei. Se toarna sosul langa sparanghel. Se decoreaza cu bagheta crocanta. Se adauga cateva bucati de alune caramelizate, coaja de portocala rasa, crengute de cimbru si frunze de morcov. Delicios! Pofta buna, dragi prieteni!
*reteta a aparut in prima mea carte, “In bucataria lui Joseph“.