Ocaziile speciale au nevoie de retete speciale si fiecare moment cu totul deosebit trebuie pregatit temeinic. Poate e vorba de o aniversare sau o zi speciala din viata de cuplu, poate un eveniment ce se cere marcat in familie, o promovare la job sau o celebrare a unui premiu, iar atunci, cel mai bine este sa acordati o atentie sporita preparatului din farfurie si sa il faceti de neuitat.
Sugestia pe care o am astazi extraordinara: va recomand un pate de foie gras cu dulceata de dovleac si va dezvalui pasi necesari prepararii lui. Despre originile paté-ului Foie Gras s-ar banui ca sunt in Franta, insa nu e tocmai asa. Aparent, vechii egipteni sunt cei care au domesticit gastele si le-au inclus in hrana zilnic, datorita continutului bogat in proteine si a gustului special pe care carnea il are. Foie Gras-ul (in traducere, inseamna “ficat gras”) a fost pregatit in timpul lor, in variante mai simple, iar romanii l-au “ridicat” la rang de “preparat gourmet”. In perioada medievala a devenit un simbol al elegantei, iar in timpul lui Louis al XIV-lea a devenit o delicatete, un element important al sarbatorilor aristocratice.
Mie imi place sa il pregatesc in zile cu insemnatate, ceea ce va recomand si voua. Sa trecem la treaba!
Ingrediente Foie Gras:
- 500g ficat de gasca
- 1 lingura amaretto
- 1 lingura coniac
- sare
- piper alb
- piper negru zdrobit
- sare grunjoasa
- 2 crengute de cimbru proaspat
Ingrediente dulceata:
- 400g dovleac ras
- 150ml apa
- suc de la 1/2 lamaie
- suc de la 1/2 portocala
- 1/2 baton de vanilie
- 4 boabe de ienibahar
- 400g zahar
Ingredinte decor:
- trufe
- flori comestibile
- creson
Mod de preparare:
Ficatul de gasca se curata de venele din interior. Se pregateste marinada cu amaretto, coniac, sare, piper alb si 2 crengute de cimbru. Intr-un castron se pun bucatele de dicat de gasca peste care se adauga marinada. Se tin la frigider 3 ore. Se scot, se inlatura cimbrul si se rup din ficat cuburi de circa 1 cm. Se amesteca totul si se gusta. Se adauga sare si piper dupa preferinte.
Se ia o folie alimentara din plastic si de intinde pe masa. Peste aceasta se asaza o bucata de hartie de copt. Se pune ficatul de gasca si se ruleaza. Se inchide foarte bine la colturi, sa nu intre aer. Se pun la fiert circa 3 l apa. Dupa ce clocoteste, se da focul la minimum si se introduce in apa rulada cu ficat. Se lasa 11 minute pe ceas! Se scoate din apa si se introduce imediat in apa cu gheata pentru a se opri procesul de gatire. Se lasa acolo circa 20 de minute. Se scoate si se lasa pe o tava. pesre se mai asaza o tava si se pune o greutate de circa 500g. Se lasa peste noapte la frigider.
Dulceava de dovleac: batonul de vanilie se taie pe lung, pe jumatate, si se curata de seminte. Se amesteca apa cu zaharul, sucul de la citrice si semintele de la batonul de vanilie. Se pun la foc iute pana se obtine un sirop bine legat (apr.25 de minute). Se adauga dovleacul continuand fierberea la foc mic pentru inca 25-30 de minute. Se amesteca des, sa nu se prinda de fundul vasului.
Trufele se taie cu feliatorul subtire. Se foloseste o forma rotunda foarte mica (de 0,5 cm) si se taie cateva cerculete.
Mod de prezentare:
Dupa ce a stat o noapte la frigider, pate-ul de gasca de scoate si se taie 8 felii. Fiecare felie se taie, la randul ei, pe jumatate. Se asaza pe o farfurie cate 3-4 jumatati. Se ia dulceata de dovleac si se asaza quenelle langa ficat. Se iau cerculetele mici de trufe si se aranjeaza peste dulceata. Peste ficat se adauga cateva fire de sare grunjoaza si piper negru. Se decoreaza cu flori comestibile si creson.
Pofta buna!
*Reteta se regaseste in cartea “In Bucataria lui Joseph”