Tocmai ce am incheiat inca o sesiune de cursuri Cooking with Joseph si m-am bucurat sa am alaturi de mine oameni asa frumosi, pasionati de gastronomie, curiosi si plini de entuziasm. E o placere pentru mine sa le vorbesc cursantilor despre arta fine dining-ului, sa le impartasesc din experienta mea, sa le explic fiecare pas in desavarsirea unei retete si sa impart cu ei mici secrete gastronomice. Si evident, ador sa gatesc alaturi de ei, sa ii indrum, sa le fiu alaturi la fiecare pas al unui nou preparat si sa ne bucuram impreuna de rezultate. In acelasi timp, este o onoare pentru mine sa vad ca ei aleg sa imi fie alaturi si doresc sa invete de la mine.
Printre retetele pe care le abordez alaturi de cursanti se numara si preferatele mele si, de asemenea, acelea care am o caracterista personala in ceea ce ma priveste: fie sunt cu specific mediteranean, zona in care ma regasesc cel mai mult, fie retete traditionale orientale, pe care le dau mai departe cu drag. Dorinta cursantilor spre a afla cat mai multe detalii despre preparate exotice este foarte mare, vor sa stie despre combinatii surprinzatoare si arome mai putin folosite si gusturi incantatoare. Asa ca una dintre alegerile recente a fost tartar asiatic de vita, o reteta clasica pe care o recomand pentru eleganta si refinamentul gustului. Carnea de vita maturata este foarte buna, contine multe proteine si e optiune recomandata macar odata pe luna.
Timp de preparare: 20 min, 2 portii, Dificultate: Usor.
INGREDIENTE:
- Muschi de vita macerat
- ceapa verde
- castraveti
- ridichi
- coriandru verde
- patrunjel verde
- o bucata de apr. 3 cm lungime de ghimbir
- o lingurita de ulei de masline
- o lingurita de ulei de susan
- 2 lingurite sos de soya
MOD DE PREPARARE:
Se ia muschiul de vita maturat – recomand vita maturata cel putin 120 de zile, se taie pe jumatate si apoi cubulete foarte mici (brenoise) si apoi se pun intr-un bol mediu unde se vor amesteca toate ingredientele.
Se ia castravetele intreg, se taie o bucata de aproximativ 5 cm, se taie 3 bucati de apr. 1 cm cu coaja si miez si se taie si acestea in cubulete car mai mici. 3 bucati sunt suficiente. Odata taiate, se pun peste carnea de vita si se amesteca.
Se iau apoi patrunjelul verde alaturi de coriandrul verde, se toaca cat mai fin si se amesteca cu continutul din bol. Apoi se curata ghimbirul si jumatate din cantitate se taie foarte marunt si se amesteca, si acesta, cu carnea. Apoi ceapa verde se taie rondele din ambele capete, si partea verde si partea alba si se adauga compozitiei. Ridichiile se taie intai carpacio 3-4 felii si apoi se toaca, precum castravetii si se amesteca restului de ingrediente din bol.
Se asezoneaza compotizia cu sare si piper negru zdribit, aoi se adauga o lingurita de ulei de susan si o lingurita de ulei de masline – gustul acestei combinatii de uleiuri da o savoare mai moderata, mai lejera – si doua lingurite de sos de soya si se amesteca cu combinatia din bol. Nu trebuie adaugata prea multa sare deoarece vita este sarata. Trebuie gustata combinatia neaparat – gustul va fi unul foarte aromat, interesant, combinatia este surprinzatoare, fina si delicioasa.
PREZENTARE PE FARFURIE:
Se ia compozitia si se aseaza intr-o forma cilindrica nu foarte inalta, se preseaza pentru a fi cat mai bine asezata si apoi se scoate si se potriveste intr-o farfurie intinsa, in mijlocul acesteia. Separat, se iau cateva bucati de salata verde, se asezoneaza cu sare, piper alb, ulei de masline si lamaie, urmand ca aceasta sa fie asezata peste tartar pe farfurie. La sfarsit, se taie o felie subtire de ridichi si se aseaza peste salata, iar in varf se pune o frunza de busuioc.
Pofta buna!
Ca o mica recomandare, sa stiti ca se mai poate adauga si avocado, pentru un gust mai catifelat.