chefjosephhadad.ro

Noisette cu fructe de padure si crème pâtissière

Dragii mei, pentru astazi m-am gandit la inca o sugestie de desert pentru voi, pentru a indulci ziua si saptamana si a-i face fericiti pe cei dragi. Daca alegeti sa faceti acest desert, cu siguranta va fi savurat si indragit instant, atat de voi, cat si de cei cu care il veti imparti. Eu cred ca oricarei persoane si mai ales celor impatimiti ai gastronomiei ne place sa facem ceva dulce, aromat si savuros, deserturi care sa completeze intregul ritual gastronomic al prepararii si servirii unei mese. Iar daca alaturi de un desert delicios servim si niste vin dulce, licoros, experienta va fi una perfecta. Dar pana la savurat, haideti sa trecem la treaba, caci astazi va propun noisette cu fructe de padure si crème pâtissière. 

Timp de preparare: 3 ore, 4 portii, Dificultate: usor

Ingrediente:

  • 500ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 30g faina
  • 30g amidon
  • 35ml fresh de portocale
  • 50g unt
  • 70g alune de padure macinate
  • 130g zahar pudra
  • 2 mere verzi, tari, taiate rondele
  • 2 batoane de vanilie
  • fructe de padure – capsune, mure, coacaze rosii, zmeura
  • salata sakura mixta
  • zeama de lamaie
  • pentru sirop: 1 kg zahar, 1 l apa
  • anason

Mod de preparare:

Acesta este un desert foarte bun, de efect si simplu de facut,cu discuri dantelate, crocante, din zahar caramel si fructe. Intai se cojeste marul si se taie rondele (cu o forma se scoate cotorul). Se pun rondelele in apa cu zeama de lamaie timp de 10 min.

Se face dantela, adica noisette: se pun 130g de zahar si 50g unt intr-un bol, 30g de faina, 70g de alune de padure macinate si 35ml de fresh de portocale – cantitaile sunt foarte importante. Se amesteca totul cu o paletuta pana se topeste untul si iese o pasta legata. Se lasa un pic la frigider, sa se intareasca.

Din pasta acum maleabila. se fac bilute, care le pun intr-o tava, pe hartie de copt. Cu degetul se preseaza fiecare bilute. Se pune tava la cuptor, la 170 grade Celsius pentru 3-4 minute, sa se caramelizeze.

Urmeaza siropul din apa cu zahar (1 kg de zahar, 1 l de apa), anason si vanilie. Se fierb rondelele de mar care au stat in zeama de lamaie.

Se pregateste o crème pâtissière din 300ml de lapte si 100g zahar tos. Intr-o craticioara, se pune laptele, zaharul, un baton de vanilie (intai trebuie scoase semintele si apoi batonul)si le las la fiert. Intr-un bol se pun 30g amidon, 200 ml lapte, 3 galbenusuri si se amesteca pana se omogenizeaza. Intre timp, se amesteca si in craticioara de pe foc. Se pune un pic de lapte cald de pe foc in bol si se amesteca, apoi se toarna continutul bolului in craticioara de pe foc si se lasa sa fiarba impreuna, ametecand constant cu telul. Rezultatul este o crème pâtissière clasica. Se lasa apoi la racit, pentru a putea fi folosita in poche.

Siropul cu rondelele de mar a fiert cam 12 min. Se scot pe servetel si se lasa si ele la racit apr. 2 ore, ca sa fie crocante.

Pregatirea farfuriei: Se face un turnulet alternant ingredientele: o rondea de mar, crème pâtissière in mijlocul rondelei (unde a fost cotorul), pusa cu un poche, apoi un disc de zahar caramelizat. Si din nou: rondea, crema, noisette. Dupa ce turnuletul a fost inaltat, se decoreaza cu fructe: bucatale de capsuna, mure, afine, coacaze rosii, toate taiate in jumatate, sa se vada cat mai frumos. Se toarna cateva picaturi de sos de fructe de padure, se adauga zmeura si cateva frunze de salata sakura. Imi place foarte mult cum merge salata cu fructele.

Pofta buna!

 

*Reteta a fost pregatita pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde.

Category:

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 2 3 4 5