Dragii mei, pentru un weekend linistit, cu vreme buna si companie cat mai placuta alaturi, am o recomandare pentru voi: un desert delicios, perfect pentru o zi insorita, usor si simplu de preparat. Reteta este una orientala, cu influente mediteraneene, un gust delicat si catifelat, mangaiat de savoarea siropurilor care il acompaniaza si completat de niste nuci si migdale crocante: Malabi.
Acest preparat dulce este printre preferatele mele, isi are originile in regiunea Siria-Liban si prezinta foarte bine specificul oriental al gusturilor sale imbietoare: ceva fin, combinat cu ceva dulce si aromat, completat de o parte crocanta. Adica exact asa cum trebuie sa fie un desert. Si sa va mai spun un secret: Malabi este ideal si pentru sezonul cald, atunci cand se recomanda a fi savurat rece, poate chiar dupa o zi de stat la frigider, dar si pentru sezonul rece, cand se serveste cald, imediat ce a fost luat de pe foc. Veti vedea, atunci cand il preparati familiei sau celor dragi, ii veti incanta si vor insista sa il preparati cat mai des! Eu il aleg, din cand in cand, si ca reteta de pregatit alaturi de cursantii mei de la “Cooking with Joseph” si s-a dovedit a fi printre cele mai apreciate. Asadar, sa trecem la treaba!
TIMP DE PREPARARE: 15 min, 2 PORTII, DIFICULTATE: usor
INGREDIENTE:
- 1/2 l lapte
- 500 ml smantana lichida
- zahar
- amidon
- praf de scortisoara
- sirop de trandafiri
- sirop de rodii
- migdale crocante
- nuci crocante
PREPARARE:
Smantana lichida pune intr-o oala micuta, pe foc mic la inceput, apoi se mareste intensitatea focului, se adauga zaharul, jumatate cantitate de lapte si se amesteca. Migdalele si nucile se maruntesc si se amesteca si apoi se lasa pe tocator. Amidonul se amesteca foarte bine cu restul de lapte, intr-un bol. Smantana se amesteca si ea foarte bine si rapid cu telul si se lasa in continuare pe foc mare, sa fie fierbinte compozitia. Se adauga apoi amidonul deja amestecat cu laptele si se continua amestecarea foarte foarte bine cu telul pana devine elastic. E nevoie de o mana puternica si rapida, pentru a nu se forma cocoloase si pentru a evita ca intreaga compozitie sa se arda.
Se ia un bol (doua sau mai multe, in functie de cate portii doriti sa aveti la final) se toarna toata compozitia calda. Apoi se ia siroul de rodie – o lingura si jumatate, nu mai mult, deoarece este foarte puternic, siropul de trandafir tot o lingura si jumatate, praful de scortisoara se presara peste si se adauga din belsug nucile si migdalele deasupra.
Se lasa pana la frigider pana a doua zi daca preferati sa o serviti rece sau, pentru cei mai nerabdatori, se consuma calda, imedit dupa ce temperatura a scazut putin.
Ati vazut ce usor a fost? Sunt sigur ca va deveni unul dintre deserturile voastre preferate!