Weekendul prelungit cere un desert pe masura: unul simplu de facut, cu aroma de fistic si vanilie, crocant si aratos. Iar eu m-am gandit sa va propun pentru aceste zile libere un desert pe care cu totii il veti indragi, care nu necesita prea mult efort, e de efect si poate fi facut in echipa, alaturi de copii. Crema pâtissière este o alegere clasica la tarte sau prajituri inca din Evul Mediu si reprezinta o piesa de rezistenta a gastronomiei frantuzesti, iar alaturi de gustul crocant al fisticului, de cel dulce-acrisor al capsunelor si fructelor de padure, combinatia va fi una de succes.
Timp de preparare: 3 ore, 7-8 portii, Dificultate: medie
Ingrediente:
- 3 galbenusuri de ou, 75g albus de ou
- 400ml lapte
- 70g unt nesarat
- 225g zahar pudra
- 170g de faina
- 1/2 baton de vanilie
- fistic crud sau prajit, fara sare
- 1-2 capsune, fructe de padure (mure, zmeura)
Mod de preparare:
Crème pâtissière trebuie sa fie rece, de aceea este bine sa fie facuta cu o zi inainte de a pregati acest desert. Se amesteca bine intr-o oala 200ml de lapte cu 125g de zahar pudra si se pun pe foc. Se taie pe lung batonul de vanilie si se pun semintele in oala. Intr-un bol, se pun 200ml de lapte, 3 galbenusuri crude, 70g de faina si se amesteca bine cu telul. Se ia un polonic din compozitia fierbinte de lapte cu vanilie si se toarna in vasul cu faina si galbenusurile, pentru a se regla temperatura. Se amesteca bine totul si se toarna in vasul de pe foc amestecand pana se face o crema. Se lasa sa se raceasca bine, inclusiv la frigider, minimum 2 ore.
Pentru cosulete, se amesteca bine, cu telul, 75g albus de ou cu 100g de zahar pudra, 100g de faina si 70g de unt nesarat. Se acopere bolul cu o folie de plastic si se da la frigider pentru cel putin 5-6 ore sau chiar peste noapte, daca timpul va permite. Pe tava in care s-a pus o foaie de silicon sau hartie de copt se pune compozitia din bol cu paleta si se fac cercuri cu diametru de aproximativ 15-20 cm, subtiri de 1mm si se dau la cuptor 3-4 min la 160-170 de grade Celsius. Apoi, cu ajutorul unui pahar, se da forma cosuletelor.
Intr-un bol se pune crema pâtissière, se adauga 2-3 linguri de fistic prajit si maruntit si se amesteca. Se taie capsunele felii si fructele de padure in jumatati.
Prezentarea pe farfurie:
Se pune un cosulet pe o farfurie de desert, se umple cu 3-4 linguri de crema cu fistic si se decoreaza cu felii de capsune, jumatati de fructe de padure, cateva bucati de fistic intreg si pe deasupra se presara o ploaie de zahar pudra.
*reteta a fost realizata pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde