chefjosephhadad.ro

Blog

Picnicul copilăriei mele

No Comments

Când eram mic, la mine în Haifa perioada de ieșit și mâncat în natură era mult mai lungă decât este acum aici. Dar pentru că s-a dat startul picnicurilor și în România, mi-am adus aminte de zilele frumoase, când plecam cu toată familia încă de la micul dejun și ne întorceam acasă seara, la apus.

Plecam dimineața, pe la 8-9 și mama pregătea totul de mâncare pentru întreaga zi. Aveam un coș mare în care punea preparatele gata făcute și puse în caserole de plastic și începeam chiar cu mic dejunul pentru care mama făcea omletă cu brânză și roșii și pâine proaspătă. Tot pentru prima parte a zilei mai pregătea și fructe de sezon și un fel de pateuri din aluat foietaj pe care le umplea fie cu ciocolată, fie cu gem sau chiar și cu brânză dulce cu stafide.

De băut aveam mereu rosatta, un fel de sirop făcut din migdale, pe care îl diluam cu apă și lăsam sticlele de cu seară la frigider, ca să fie numai bun dimineața. Migdalele se fierb cu zahăr 5-6 ore, ca să fie o concentrație foarte puternică. Din acest sirop se pune o lingură la un pahar cu apă în care mai puneam și mentă.

Pentru prânz, în alte cutii, mama pregătea șnițel și chiftele de cartofi. Totul rece, ca să fie ușor de mâncat la picnic. Mai făcea alături și o mâncare de fasole galbenă păstăi, cu usturoi și ulei de măsline. Totul foarte simplu, fără sosuri greu de mâncat. Aveam și legume proaspete, dar și legume murate. Ardeiul iute murat era delicios! Sau alte dăți nu făcea șnițele, ci friptură de vită, gătită pe îndelete la cuptor cu o zi înainte, lăsată să se răcească și apoi tăiată felii subțiri. Ca alternativă la chifteluțele de cartofi, mama mai pregătea și chiftele de dovlecei cu mărar. Separat mai era și un sos remoulade cel mai adesea. Aveam cutie frigorifică, ca să se păstreze totul proaspăt până spre seară.

Pentru dulciuri mama aducea prăjituri mai uscate, care să reziste bine, precum makroudh sau cheabakia.

Mama și tata își luau și o sticlă de vin și stăteam toți relaxați, era o zi de liniște și joacă pentru noi toți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5