chefjosephhadad.ro

Blog

Paella ca la ea acasă

No Comments

Este perioada concediilor și Spania este o destinația preferată de români. Iar când spui Spania, spui și paella, poate cel mai cunoscut fel de mâncare de acolo. Dacă ați ajuns în Peninsula Iberică și v-ați bucurat de orezul gustos, care, apropos, s-a născut în zona Valencia, și apoi ați vrut să reproduceți rețeta acasă sau chiar dacă ați vrut doar să aduceți spiritul de vacanță în bucătăriile voastre, poate că nu v-a ieșit paella la fel de bună ca acolo.

Așa că am adunat mai jos câteva din regulile importante de care trebuie să țineți cont atunci când vreți să gătiți o paella delicioasă.

În primul rând, vasul în care este pregătită este foarte important. Tigăile tipice de paella sunt largi și foarte puțin adânci, astfel încât permit gătirea orezului într-un strat subțire și evaporarea ușoară a lichidului. Aceste tigăi, denumite chiar palella, de unde se trage și numele mâncării, sunt de regulă din oțel, însă dacă nu aveți așa ceva în casă, puteți folosi și o tigaie de fontă, de exemplu. Important este să fie cât mai largă și stratul de orez să nu depășească grosimea unui deget atunci când este gătit.

Orezul este al doilea element foarte important. Bomba, sortimentul spaniol de orez folosit în paella, are bobul de dimensiune medie și este rotund, având capacitatea de a absorbi de trei ori volumul său de lichid, așa că dacă alegeți să folosiți alt timp de orez cu bob rotund, aveți grijă să ajustați cantitatea de supă folosită. O altă regulă importantă legată de orez este să nu fie deloc amestecat. Pentru paella, acesta trebuie să fie bob cu bob și uscat în final; amestecând, se deteriorează suprafața bobului și astfel se elimină amidonul, ca în cazul risotto-ului. Orezul se presară în tigaie și nu se mai mișcă apoi. Și nu acoperiți tigaia cu capac.

Șofranul este aroma cea mai importantă din paella, așa că nu săriți peste acest ingredient.

Și nu în ultimul rând, ca și în cazul fripturii, paella trebuie să se odihnească un pic (între 5 și 10 minute) după ce a fost luată de pe foc, ca să se așeze aromele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5