chefjosephhadad.ro

Blog

Octombrie cu dovleci

No Comments

De la friptură la supă sau chips, trecând și prin plăcintă, evident, este sezonul în care dovleacul este vedeta și este atât de versatil, încât este păcat să nu profităm de el la maximum.

Ce-ar fi să începem cu friptura de dovleac? Cum în ultima vreme au prins teren „fripturile” vegane din tot felul de legume mari (țelină, conopidă, etc), la fel puteți pregăti și o friptură de dovleac. Ungeți feliile de dovleac cu o marinadă cu ulei de măsline, coajă de lămâie rasă, ierburi aromatice și sare și puneți-le pe grătar.

Sau puteți coace dovleacul întreg. Săriți peste etapele de tăiere și curățare și puneți dovleacul la cuptor întreg pentru o oră, o oră jumătate, în funcție de mărimea lui, la 150oC, până ce coaja devine maronie. Atunci puteți cu ușurință să jupuiți coaja și să scoateți cu o lingură semințele, folosind pulpa cum aveți chef.

Folosiți pulpa aceea spongioasă din jurul semințelor, pe care de obicei o aruncați, pentru a o adăuga la o supă de bază de legume. Păstrați-o în congelator alături de alte resturi de legume (coji de morcov, codițe de ceapă, cozi de pătrunjel, etc) și când aveți suficiente, le puneți pe toate la fiert pentru a face supa pe care o puteți folosi ulterior.

Știți cum au devenit la modă cojile de cartofi crocante? La fel se întâmplă și cu cojile de dovleac, care se transformă în niște chipsuri foarte bune. Spălați bine dovleacul înainte de a-i curăța coaja. După ce ați îndepărtat-o, ungeți-o cu ulei de măsline și condimentați-o după gust (sare, piper, mirodenii, ierburi aromatice, etc) și întindeți chipsurile pe o tavă cu foaie de copt. Aveți grijă să nu le supra-aglomerați, ca să devină crocante. Dați la cuptor până se coc.

Și dacă tot suntem la capitolul coajă, ce-ar fi să faceți niște dulceață din ea? Tăiați-o în fâșii subțiri și pregătiți-o ca pe oricare altă dulceață. Puteți adăuga și mere sau citrice, ori batoane de scorțișoară, pentru a echilibra gustul.

O altă abordare creativă a dovleacului o reprezintă gnocchi de dovleac. În locul clasicului piure de cartofi, folosiți piure de dovleac, pentru un gust mai intens și o culoare spectaculoasă.

Iar în cazul semințelor, nu vă rezumați doar la sare pentru a le coace. După ce le-ați spălat de pulpă și uscat, presărați-le cu ulei de măsline, sare, pudră de usturoi, poate ceva boia sau chiar în varianta dulce, cu scorțișoară, și dați-le la cuptor vreo 15 minute, până se crocănțesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5