chefjosephhadad.ro

Blog

Multifuncționala oală de fontă

No Comments

A venit vremea mâncărurilor gătite încet, la foc mic, pline de consistență și pentru acestea de multe ori folosim un vas de fontă, care să lase ingredientele să se întrepătrundă. Dar oala aceasta multifuncțională poate fi foarte bine și recipientul pentru a pregăti pâine de casă, însă nu tocmai potrivită pentru o serie de mâncăruri. Deci? La ce să folosim o oală de fontă?

Pâinea are nevoie de umiditate pentru a se coace frumos, așa că dacă alegeți să o faceți într-o oală de fontă, aveți grijă să fie una cu capac. Acesta trebuie să stea pus pentru majoritatea timpului de coacere, iar în ultimele 15 minute să fie scos pentru a permite formarea crustei.

Felurile de mâncare ce necesită o gătire înceată și îndelungată sunt foarte pretabile pentru un astfel de vas. De la tocane la carne ce vrei să se topească în gură, de la coaste slow cooked la un pui întreg (dacă oala este suficient de mare), toate își au locul aici.

Însă acest vas poate fi la fel de bine folosit și pentru preparate prăjite în baie de ulei, de la cartofi prăjiți, la pui prăjit, de exemplu. Și, de ce nu, niște gogoși…

Și pentru că este la fel de pretabilă pentru aragaz și pentru cuptor, puteți folosi oala de fontă pentru acele preparate care necesită finisarea în cuptor, cum ar fi sarmalele. Puteți fierbe paste în ea, apoi să aruncați apa și să adăugați sosul pentru a le pune într-un final la cuptor la gratinat. Și nici măcar nu trebuie să vă chinuiți prea mult cu sosul, pentru că o porție de macaroane cu brânză este mereu binevenită.

Și dacă tot am amintit de cuptor, ce ați spune de un pilaf sau o porție de cartofi franțuzești? Ambele merg gătite la fix în vasul de fontă. Iar mămăliga este la fel cu cea a bunicilor dacă o gătiți în vasele de fontă, fie moștenite de la mama, fie cumpărate acum din magazin.

Pe de altă parte, multifuncționala oală de fontă nu este atotfuncțională. Sunt diverse alimente care nu se pretează unui astfel de vas. Cum ar fi cele acide, mai ales dacă oala nu este smălțuită. Sosuri de roșii sau cu multă lămâie este posibil să interfereze cu fonta și chiar dacă nu sunt neapărat periculoase pentru sănătate, există riscul ca mâncarea să prindă un gust metalic. Dacă este o tigaie de fontă și vreți să faceți o shakshuka, însă, nu vă sfiiți. Pentru timpi scurți de gătire, nu este o problemă, iar ca să fiți și mai siguri, aveți grijă să ardeți fonta înainte cu ulei în cuptor, așa cum se pregătesc de funcționare vasele de fontă.

De asemenea, mai ales dacă nu e smălțuită, nu gătiți într-o oală de fontă alimente cu arome puternice cum ar fi usturoiul sau peștele pentru că va păstra gustul acestora și îl va transmite apoi și altor preparate care poate că nu au nicio legătură cu ce s-a gătit înaine. Cum ar fi niște gogoși cu gust de pește?

Și nu preparați în ea nici chestii lipicioase, cum ar fi un sos de caramel sau alte ingrediente care se pot lipi prea tare de fund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5