chefjosephhadad.ro

Blog

Minunăția de unt

No Comments

Francezii ar spune că untul face orice mai bun. Și drept urmare, nu se sfiesc din a-l pune în cantități industriale în orice, de la piure la aluaturi sau sosuri. Și sunt într-o oarecare măsură de acord cu ei. Untul chiar poate îmbunătăți tot felul de preparate. Mai ales dacă vorbim de un unt de calitate. Așa că iată câteva moduri în care mâncărurile voastre pot deveni mai gustoase cu ajutorul untului.

Tipuri de unt

Puteți pregăti acasă câteva tipuri de unt pe care să le folosiți ulterior în diverse preparate. Ghee este untul clarifiat folosit în bucătăria indiană. Untul obișnuit este pus la foc mic pentru a se topi și lăsat să se separe masa solidă de lactoză de grăsime. Odată separate particulele solide, grăsimea rezultată, ghee, poate fi păstrată la temperatura camerei fără a se strica, are un punct de ardere mai înalt și poate fi consumat și de persoanele cu intoleranță la lactoză, din moment ce aceasta a fost îndepărtată.

Untul caramelizat este un produs adorat de francezi, prin care untul este pus la topit pe foc mic și lăsat până ce particulele de lactoza încep să se caramelizeze, impregnând această aromă produsului final. Acesta poate fi folosit apoi în prăjituri, pentru pește, legume, pui, ouă turcești sau chiar popcorn.

Untul aromatizat este foarte ușor de pregătit acasă. Lăsați untul să ajungă la temperatura camerei și apoi amestecați-l cu ce arome vreți: condimente, ierburi aromatice tocate, coajă și/sau zeamă de citrice, sare cu arome. Acesta merge atât întins pe pâine, cât și pus pe fripturi sau porumb copt, de exemplu. Sau, mai există și versiunea dulce, în care îl combinați cu miere, sirop de arțar, scorțișoară, vanilie, etc, pentru a-l întinde apoi peste o brioșă caldă, de exemplu.

Trucuri

Când aveți de folosit unt rece pentru aluaturi, un truc bun este cel de a-l pune la congelator înainte, ca să fie ușor de dat pe răzătoarea mare și, astfel, mai ușor de încorporat în aluat. Dar untul se păstrează oricum bine la congelator, deci, dacă aveți o cantitate mai mare, pe care știți că nu o veți utiliza imediat, congelați-o pentru mai târziu. Sunt, însă, și rețete de prăjituri care cer un unt la temperatura camerei, așa că dacă ați uitat să îl scoateți la timp din frigider, puteți să îl încălziți mai repede prin a-l tăia cubulețe, care prin dimensiunea lor, vor ajunge mai repede la temperatură, sau îl puteți pune între două foi de copt și întinde cu un sucitor pentru a se înmuia.

Pentru un sos cremos și strălucitor, secretul este ca la sfârșit să adăugați un cub de unt rece și să amestecați până se încorporează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5