Seria de articole despre friptura de vită continuă azi cu diversele marinade pe care le putem folosi pentru rețete surprinzătoare. Este păcat să complici un mușchi fin sau un T-bone sănătos cu diverse ingrediente, altele decât sarea și piperul, însă vita are multe tipuri de carne, dintre care unele mai ațoase, mai tari, și atunci se impune o modalitate prin care le le frăgezim, adăugându-le și un plus de gust, iar aceasta o reprezintă marinadele.
Acizii sunt un agent foarte bun de frăgezire pentru că distrug fibra musculară, făcând-o mai moale, așa că puteți chiar să combinați mai multe tipuri de acizi. Cei mai populari pentru carne sunt sucul de lămâie, iaurtul, oțetul și pasta de tomate. Dar aveți grijă să echilibrați acidul cu un element gras și condimente, pentru că altfel carnea va deveni prea amară. Și nu o țineți mai mult de 3 ore în marinada pe bază de acid. Această recomandare nu se aplică și la iaurt, care este mult mai blând în aciditate, așa că puteți amesteca iaurt cu diverse condimente și să lăsați carnea chiar și 12 ore în marinadă. În plus, elementul gras, care cel mai adesea este un ulei, are rolul de a conserva bine aroma condimentelor, lipind-o de carne. Puteți folosi un ulei neutru, precum cel de floarea soarelui sau struguri, sau un ulei ce are și rol de aromatizare, precum cel de măsline sau susan.
Pe lângă citrice, și alte fructe sunt acide și pot avea rol în procesul de frăgezire, unele dintre ele având enzime puternice care descompun fibra. Ananasul și papaya sunt două dintre ele, dar puteți experimenta cu orice fructe doriți, mai ales dacă vreți să profitați și de aromele acestora.
Mierea este un ingredient interesant în marinade. Este și parțial acidă, având rol în frăgezire, dar și echilibrează aromele sărate din marinadă. În plus, în procesul de gătire, ajută la obținerea unei cruste gustoase prin caramelizare.
Dacă vinul sau berea erau deja elemente obișnuite pentru voi pentru marinarea cărnii de vită, atunci puteți trece la nivelul următor și să folosiți whiskey, pentru o aromă bogată, ușor afumată, sau romul, pentru note dulcege. Alcoolul se evaporă de regulă în procesul de gătire, însă pentru factorul spectaculos, puteți să și flambați friptura, mai ales dacă a fost marinată în tărie.
Muștarul nu are doar rol în frăgezirea cărnii, dar și pentru gustul care poate fi combinat cu multe alte ingrediente sau poate fi folosit de sine stătător.
Și nu în ultimul rând, unei fripturi de vită îi stă bine în farfurie și cu complexul gust umami, așa că folosiți în marinadă ingrediente care să îl pună în evidență. Cele mai potrivite pentru aceasta sunt sosul de soia și sosul Worcestershire, însă puteți merge până la gusturi mai intense date de sosul de pește sau pasta miso.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5