chefjosephhadad.ro

Blog

Kubbeh, preparatul irakian pe care vreau să îl introduc în meniu

No Comments

Va povesteam despre călătoria mea de suflet împreună cu echipa La Măruță în țara mea natală. Și despre experiențele culinare de acolo. Iar în acest periplu am gustat și kubbeh, un preparat irakian la origine, care m-a inspirat să îl aduc în meniul de la Mace. Am deja o formă de kubbeh în meniu, dar cel prăjit, pentru iarnă.

Am ajuns la restaurantul Azura din piața Machane Yehuda din Ierusalim, care are o vechime de 150 de ani, unde am descoperit această mâncare irakiană delicioasă. Sunt un fel de chiftele de griș, umplute cu carne sau legume.

Grișul se amestecă cu apă, sare și ulei până devine ca o plastilină. Se lasă să stea puțin. Separat se pregătește umplutura din carne tocată mare, amestecată cu ceapă roșie și ceapă albă tocate fin. Ceapa se sotează până devine transparentă și se adaugă carnea care poate fi de vită 100% sau 30% oaie și restul vită. Important este să nu fie o carne prea macră, pentru că grăsimea dă gust. Asezonăm această umplutură cu sare, piper, scorțișoară, nucșoară și amestec de condimente Baharat. Se lasă apoi la răcit compoziția. Se formează apoi în palmă turte mici din aluatul de griș, în mijlocul lor se adaugă carnea și se închid, formând astfel chiftelele. Forma clasică de kubbeh este una alungită la capete.

Varianta de vară, despre care vă vorbesc acum este cu aceste chiftele scăldându-se într-o supă de sfeclă. Pentru aceasta sfecla trebuie curățată și tăiată în cuburi mari și pusă la fiert în apă cu sare, ulei de măsline, morcov și lămâie. Se poate fierbe și în supă de bază de legume, este chiar mai gustoasă. Dar, atenție, este important să fie suficient de bine sărată și acrită cu zeama de lămâie. Se pun chiftelele în supă și se lasă să fiarbă aproximativ 50 minute. Când este gata, se presară pătrunjel sau coriandru proaspăt tocat direct în farfurie.

O versiune a celei cu sfeclă este kubbeh cu supă galbenă, de legume, făcută cu curcuma. Sau cu un sos gros de ceapă scăzută.

În Israel oamenii mănâncă kubbeh dimineața, înainte de a pleca la muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5