Acest fel de mâncare, poate gustare, poate garnitură și, de ce nu, chiar fel principal, atunci când vrei o masă ușoară, a cucerit din Orientul Mijlociu și România prin gust, textură și simplitate. Sigur, puteți lua humus gata făcut de la supermarket, dar dacă vreți să obțineți un humus perfect, atunci puteți să îl faceți în casă, iar eu sunt aici ca să vă ajut să îl obțineți.
Recomandarea mea este să îl începeți chiar de la început, adică să folosiți năut boabe uscat, nu de la conservă. Dacă totuși nu aveți timp sau chef de întregul proces, atunci mai fierbeți și năutul din conservă încă o tură cu puțin bicarbonat care să ajute la înmuiere lui și desprinderea cojii exterioare.
Năutul uscat se lasă peste noapte la înmuiat în apă, iar apoi se fierbe în apă cu bicarbonat (cam o linguriță la o oală mare) până este moale. Adică aproximativ o oră jumătate, două într-o oală normală și vreo 50 minute, plus 10 de liniștire într-o oală cu presiune. Bicarbonatul, însă, ajută și la decojirea boabelor. Multe din coji se vor ridica la suprafață în timpul fierberii și vor fi ușor de înlăturat. Iar pentru restul, este simplu să întindeți pe un prosop de bucătărie boabele într-un strat și să frecați cu prosopul: cojile se vor îndepărta și lipi de prosop.
Pentru momentul blendării, părerile sunt împărțite: fie procesați năutul fiert imediat când este fierbinte, fie îl lăsați bine la scurs și răcit și puneți în robot, alături de boabe, și câteva cuburi de gheață. Pentru că pasta trebuie să fie una fină și vâscoasă, este important să blendați humusul suficient de mult, timpul depinzând de puterea robotului pe care îl aveți și de cantitatea de năut. Sfatul meu este ca dacă nu este un robot profesional, să îi mai dați pauze între etapele de blendare, ca să se mai răcească motorul.
Pentru un humus perfect, în afară de ingredientele de bază, adică năut și pastă tahini, mai trebuie să adăugați și alte ingrediente. Zeamă de lămâie, ulei de măsline extra-virgin, sare, și poate chimion măcinat și/ sau usturoi zdrobit.
Și să nu uităm de plating. Poate fi pus ca atare în castronelul de servire, dar de ce să nu îl facem mai spectaculos și să punem peste diverse topping-uri: de la boabe de năut întregi (păstrate de la fierbere), la sumac, susan, plante aromatice proaspăt tocate (pătrunjel, cozi de ceapă verde, coriandru, etc) sau salsa.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5