chefjosephhadad.ro

Blog

Gogoși de Hanukkah

No Comments

Astăzi se încheie Sărbătoarea noastră din această perioadă, Hanukkah. Vreme de opt zile am aprins câte o lumânare, am mers la sinagogă și am petrecu timp cu cei dragi. Deși multă lume o compară cu Crăciunul creștin doar pentru că este în aceeași perioadă, Hanukkah nu are legătură, iar tradițiile noastre culinare pentru ea nu se compară cu mesele îmbelșugate de Crăciun. Pentru noi, Sărbătorile principale sunt Anul Nou Evreiesc, Purim și Paștele.

Pentru Hanukkah, însă, tradiționale sunt gogoșile cu gem, cu zahăr pudră, cu mire sau cu cremă de ciocolată, care se numesc sufganiyot. Iar rețeta lor, așa cum o pregătesc eu, vreau să o împărtășesc cu voi astăzi.

Sufganiyot – gogoși cu gem

La un kilogram de făină se pun 6 gălbenușuri, 250 g unt moale (dar nu topit), 40 g drojdie proaspătă, 480 ml lapte, 2 linguri zahăr și 1/2 linguriță sare. Jumătate din zahăr se amestecă cu drojdia și un pic din laptele la temperatura camerei și se lasă la crescut. După 15-20 minute, se amestecă cu făina, restul de zahăr, gălbenușurile și laptele. Se frământă câteva minute și apoi se adaugă sarea. Se continuă frământarea, până ce aluatul are consistența aluatului de cozonac. Se împarte în bucăți mici (ies aproximativ 25 bucăți) și se lasă la crescut o oră și un sfert. Se formează gogoșile și se pudrează cu făină, apoi se mai lasă la crescut 45 minute. Se așază pe hârtie pergament, astfel încât să fie ușor de manevrat când se pun la prăjit, fără a-și pierde forma. Se prăjesc în baie de ulei, cu atenție să nu se atingă de fundul vasului.

După ce s-au răcit puțin, se umplu cu gem și se pudrează cu zahăr. Aceasta este varianta cea mai clasică, însă puteți să le umpleți cu ce vreți voi, cremă de ciocolată, cremă de vanilie, etc. Și, evident, puteți să le pregătiți oricând, fie ea Sărbătoare, carantină sau o zi obișnuită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5