Cu siguranță că în 99,99% din dățile când fierbeți paste, apa rămasă după fierbere ajunge pe scurgerea de la chiuvetă. Da, bineînțeles că folosiți câteva linguri și în sosul de la paste, așa cum fac toți bucătarii (profesioniști sau amatori pasionați), dar știați cât de multe alte utilizări are? Iată câteva dintre ele.
Pentru că apa în care au fiert pastele este plină de amidon și minerale, are proprietăți care îmbunătățesc gustul și textura altor preparate. Dacă nu aveți de gând să folosiți apa imediat după fierberea pastelor, păstrați-o în frigider până la 3 zile sau congelați-o în pungi sau tăvițe de cuburi de gheață.
Puteți încerca să fierbeți orez în aceeași apă, mai ales dacă vreți să obțineți unul lipicios, ca cel pentru sushi, de exemplu. Apa de paste este deja sărată și va da o aromă mai bună orezului, în timp de amidonul din ea va ajuta la textura lipicioasă a acestuia. Și fasolea uscată poate fi fiartă în această apă, amidonul ajutând la fierberea mai bună și o cremozitate mai mare a boabelor.
Folosiți apa de la paste pentru îmbunătățirea aluaturilor de pâine sau de pizza făcute în casă. Amidonul din apă se gelifică în timpul coacerii, ajutând la obținerea crustei crocante și a texturii moi din interior. În plus, ajută și la dospire datorită zaharurilor din amidon care activează mai bine drojdia. Dacă folosiți, însă, doar apă de paste pentru aluat, atunci nu mai adăugați și sarea clasică, pentru că apa conține deja destul de multă sare. Și încă un pont: stropiți crusta pâinii cu apă de paste în timpul coacerii pentru un efect extra-crocant.
Și adăugarea ei în supe și tocane este o idee bună pentru textura mai cremoasă pe care o dă acestora datorită amidonului, aducând și un plus de sare în mâncare, așa că dacă știți ca veți folosi apa de paste, fiți precauți cu cantitatea de sare pe care o adăugați în mâncare.
Și nu în ultimul rând, hrăniți și pe altcineva decât pe voi cu această apă plină de minerale: plantele de apartament pot fi udate cu această apă, după ce s-a răcit, pentru un aport de nutrienți de care și ele au nevoie.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5