Acest ingredient atât de blamat, are, totuși și calitățile lui. Și nu mă refer aici doar la gustul care ne îndulcește viețile, ci și la aspectele sale nutritive. Însă, un lucru este extrem de important: nu trebuie să exagerăm consumul. Și, ținând cont de asta, este important și să știm ce zahăr să cumpărăm pentru nevoile noastre cotidiene. Pentru că zahărul din magazine nu mai e doar alb. Și nici măcar doar alb și brun. Așa că atenție, dragi cititori pasionați de prăjiturit!
Zahărul tos este cel mai popular, cel care se găsește pe rafturile magazinelor dintotdeauna și cel care apare cel mai frecvent în rețetele de prăjituri. „Dezbrăcat” de melasa pe care o are într-o fază anterioară de procesare, zahărul alb granulat îndulcește preparatele, fără a le imprima nicio altă aromă.
Zahărul brun este un zahăr parțial rafinat, adică încă mai are urme de melasă în el, ceea ce îi conferă și un gust caramelizat. Cu cât este mai închis la culoare, cu atât concentrația de melasă este mai mare și gustul caramel mai intens. Melasa îl face și mai acid, motiv pentru care va apărea în unele rețete, alături de praful de copt, pentru aluaturi ce necesită creștere. Păstrarea lui ar trebui să fie făcută în recipiente bine închise, pentru că altfel se lipește și devine un bloc compact.
Zahărul Demerara este un tip de zahăr brun, cu cristale mai mari, ce dau o textura crocantă preparatelor. Este ideal de presărat deasupra plăcintelor sau fursecurilor.
Zahărul Muscovado este cel mai închis la culoare și mai umed dintre toate tipurile de zahăr brun, cu o concentrație mare de melasă. Este cel mai puțin rafinat și cu gustul caramelizat cel mai intens. Dacă celelalte două sortimente puteau fi schimbate între ele în rețete, cu Muscovado aveți grijă pentru că fiind mult mai umed, schimba și textura preparatului în comparație cu folosirea zahărului brun obișnuit, nu doar gustul.
Zahărul pudră este zahăr tos măcinat foarte fin. Dacă îl cumpărați din magazin, acesta are și un mic adaos de amidon, care să prevină lipirea lui și formarea de blocuri de zahăr. Însă, dacă o rețetă cere zahăr pudră, mai ales când vorbim de glazuri, de exemplu, și nu aveți în casă, cu ajutorul unui robot de bucătărie puteți obține imediat pudră din zahărul tos.
Spre deosebire de tipurile obișnuit de zahăr, obținute cel mai adesea din sfeclă, prin partea asta de lume, sau din trestie, mai există și alte plante din care se poate obține zahărul folosit în rețetele pe care le întâlniți. Mai ales în mâncărurile asiatice, thailandeze, indiene, veți găsi zahăr de palmier. Acesta este sub forma unor calupuri dure obținute din seva de palmier. Un alt tip special de zahăr este cel de cocos. Este practic tot zahăr de palier, însă un anume tip de palmier: cocotierul. Aroma sa este una mai intensă, ce amintește puțin de fructul copacului din care este obținut. Dacă o rețetă cere zahăr de cocos, acesta poate fi totuși substituit cu zahăr tos sau zahăr brun în aceeași proporție.
Acestea sunt cele mai populare forme de zahăr pe care le puteți avea în cămară. Lor li se alătură o serie de siropuri, despre care voi vorbi într-un articol viitor.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5