chefjosephhadad.ro

Blog

Cum condimentăm carnea

No Comments

De la o carne presărată cu puțină sare și puțin piper la cea gata condimentată din măcelării sau cea aromată cu mixuri de condimente la plic, aventura culinară este una aproape infinită. Fiecare își pune amprenta de bucătar pe felul cum alege să asezoneze carnea, mai puțin sau mai mult, mai clasic sau mai inventiv. Sunt cărnuri cu gust delicat, a căror savoare se pierde dacă le condimentăm prea tare și sunt cărnuri care prin adăugarea de mirodenii devin mai savuroase. Însă totul ține de echilibru.

Eu m-am născut într-o casă în care dimineața când ne trezeam mirosea a mâncare și a mirodenii. În orientul mijlociu condimentele sunt o parte importantă din viața noastră, așa că m-am îndrăgostit de mic de combinațiile de arome.

Pentru mine pasărea este cea mai bună cu rozmarin, cimbru și usturoi. Combinațiile de condimente mai puternice, cu șofran, cu ras-el-hanout, etc, merg pentru mâncărurile gătite. Dacă pui puiul la cuptor sau la grătar, atunci trebuie să lăsăm gustul cărnii să se simtă. Când facem tocănițe, de exemplu, putem pune boia și alte condimente puternice.

Eu la gulaș, de exemplu, pe lângă condimentele clasice, pun și coajă de lămâie și portocală, pentru că îmi place să ies din tipare. La fel și la osso bucco. Pun pe lângă roșii, usturoi și ierburi aromatice și coajă de citrice.

Pe de altă parte, pentru un antricot bun nu trebuie să adaugi prea multe condimente. Sare și piper proaspăt măcinat și pus direct pe grătar. Atât. Pentru alte părți din vită, cum ar fi pulpa, pieptul, coastele, merge să marinezi carnea cu diverse arome. Și le lași și 48 de ore ca să pătrundă aromele. În marinde poți pune salvie, oregano, cimbru, rozmarin sau busuioc, sare, piper, usturoi.

Pentru mileul gătit, varianta mea preferată este cu curcumă. Pui ceapă multă tăiată felii subțiri la gătit cu curcumă, foi de dafin și usturoi. Apoi adaugi legume și felii de lămâie conservate și, evident, carnea de miel tăiată în bucăți. Dacă o pui cu os va fi mai gustoasă, dar mai greu de mâncat direct din farfurie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5