chefjosephhadad.ro

Blog

Combinații surprinzătoare pentru friptură

No Comments

O carne bună de friptură este remarcabilă prin ea însăși, însă adesea este garnisită cu sosuri și garnituri, pentru a o transforma într-un fel de mâncare complex. Iar dacă cu sosul de piper verde sau gorgonzola sunteți obișnuiți, ce ar fi să vă extindeți orizonturile gustative și către alte arome și texturi?

Astăzi povestim despre combinații surprinzătoare pentru friptură adunate din bucătăriile lumii.

Probabil că sunteți obișnuiți cu sosul teriyaki pe somon sau pui, însă acesta se potrivește foarte bine și cu o friptură de vită, impregnându-i o aromă umami. Sosul clasic este făcut din sos de soia, mirin (un vin dulce de orez), zahăr, usturoi și ghimbir, însă de la această combinație, apar diverse rețete și cu alte ingrediente. Iar raportul dintre ele este esențial pentru a obține gustul echilibrat. Puteți testa rețeta perfectă în casă sau puteți merge pe scurtătura sosului cumpărat de-a gata. Turnat peste friptură și presărată apoi cu cozi de ceapă verde tocate și semințe de susan, iese o combinație foarte bună.

Guacamole este, poate, un fel cu care sunteți obișnuiți, dar cât de des l-ați mâncat în combinație cu o friptură de vită? Pur și simplu pregătiți friptura după bunul plac și, după ce s-a odihnit, așezați deasupra o lingură generoasă (sau mai mult) de guacamole.

Mergând în celălalt capăt al lumii, ne oprim cu inspirația în Coreea, acolo de unde vine kimchi, un fel de varză (și alte legume) murată și picantă, care poate fi o garnitură excelentă la friptură. Puteți să o folosiți ca atare, direct din borcan, sau trasă câteva minute la tigaie, ca un fel de varză călită alături de carne.

Gremolata este, să îi zice, un condiment italian. Este un amestec de pătrunjel tocat, usturoi zdrobit și coajă de lămâie rasă. Pur și simplu presărați acest amestec proaspăt peste friptură, pentru a-i da o notă fresh și gustoasă.

Sosul de zmeură, pe care poate că l-ați pune în mod normal peste înghețată sau un cheesecake, șade bine și peste o friptură. Folosiți zmeură proaspătă pe care o înăbușiți în tigaie cu un pic de apă și puțin zahăr până se desface și se transformă într-o dulceață lejeră. Puteți adăuga și puțina zeamă de lămâie, care va ajuta nu doar la gust, ci și la o culoare mai deschisă și intensă a sosului. Pentru un rezultat rafinat, treceți sosul prin strecurătoare pentru a îndepărta semințele înainte de a-l turna peste friptură.

Rămânând în zona fructată, mergem către inspirația dintr-o salsa tipică, însă de data aceasta va fi făcută din fructe. Folosiți fructe aromate, precum mango, papaya, kiwi, căpșuni, piersici, pe care le tocați cubulețe mici, la care adăugați apoi ardei iute tocat și ierburi aromatice proaspete, tocate și ele, dintre care menta, busuiocul și coriandrul merg cel mai bine. Asezonați salsa cu zeamă de lămâie și serviți-o fie separat, lângă friptură, fie presărată deasupra.

Pentru o cină deosebită, încercați varianta de friptură cu caviar. Presărați o lingură generoasă din micile perle negre cu gust marin, realizând astfel un surf&turf inedit. Rămânând în același registru, o coadă de homar este și ea potrivită pentru un surf&turf de zile mari. Gătiți separat friptura și homarul, clădiți-le una peste alta și acoperiți cu un sos de unt și usturoi, de exemplu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5