chefjosephhadad.ro

Blog

Ceapa în bucate

No Comments

Sigur că sarea în bucate este de neînlocuit, dar oare ar mai fi majoritatea mâncărurilor noastre la fel de gustoase fără ceapa care apare în atâtea rețete? Eu cred că nu… Și tocmai pentru că este un ingredient atât de simplu și de important în același timp, vreau să mă opresc astăzi un pic asupra lui.

Cum tăiem ceapa, cum o pregătim, cum o combinăm. Reguli simple, care dau gust.

În primul rând, este important să aveți cuțitul bine ascuțit. Suprafața curbă și alunecoasă a cepei predispune la accidente, dacă lama nu este suficient de ascuțită. De asemenea, când folosiți un cuțit neascuțit, zdrobiți mai mult marginile cepei în loc să le tăiați fin, ceea ce va favoriza răspândirea compușilor chimici ce provoacă lăcrimarea.

Cele mai obișnuite tipuri de ceapă sunt cea galbenă rotundă, șalota, ceapa albă și ceapa roșie. Toate pot fi folosite atât crude, cât și gătite și dacă rețeta cere un anumit tip de ceapă, nu este o mare tragedie dacă folosiți altul pe care îl aveți deja în cămară. Totuși, șalota este ceva mai fină și mai dulce decât ceapa galbenă, iar ceapa albă are cel mai delicat gust dintre toate, deci merge foarte bine pusă într-un burger, de exemplu. Ceapa roșie se potrivește perfect în salate. Iar pentru a mai pondera un pic gustul cepei în salate, lăsați-o 10 minute în zeamă de lămâie.

Dacă aveți de pregătit ceapă caramelizată, atunci acordați-vă în jur de jumătate de oră pentru acest procedeu. Nu merge să dați focul mai tare și să grăbiți procesul. Ceapa se caramelizează încet, la foc mic, altfel veți obține o ceapă arsă. Singura metoda prin care puteți să ajutați este adăugarea de sare în tigaie încă de la început, pentru că aceasta va extrage apa din țesuturi, ajutând astfel procesul de caramelizare. Cât despre mediul în care acesta se produce, cel mai bine ar fi să folosiți o combinație de unt și ulei de măsline, atât pentru gust, cât și pentru a împiedica arderea prea rapidă a grăsimilor și astfel și a cepei. Și nu uitați: dacă apa din țesut încetinește procesul, atunci nu supraaglomerați tigaia cu ceapă pentru că aburul degajat va fierbe mai curând bucățelele în loc să se caramelizeze.

O alternativă la ceapa caramelizată este ceapa pe grătar. Aceasta se face mai repede decât în tigaie și poate fi folosită fie ca garnitură, fie tocată ulterior și adăugată în diverse preparate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5