chefjosephhadad.ro

Blog

Ce facem cu maioneza?

No Comments

În primul rând o facem, nu o cumpărăm. Iar apoi învățăm să ne folosim de ea la capacitatea maximă, evitând greșelile de amator.

Sigur că este simplu să cumperi un borcan de maioneză din supermarket, dar poți evita conservanții și alți aditivi făcând o maioneză proaspătă în casă, care este gata în doar câteva minute. Nu vă speriați de acest proces, nu este atât de complicat pe cât ați crede.

Pentru o maioneză bună, făcută în casă, este de preferat să folosiți ouă la temperatura camerei. Lecitina din ou, care este componenta ce ajută formarea emulsiei, acționează mai bine la temperaturi mai ridicate. Iar uleiul trebuie să fie și el cam la aceeași temperatură ca ouăle. Și dacă tot am ajuns la ulei, nu uitați să folosiți un ulei fără arome puternice, cum ar fi cel de floarea soarelui sau de sâmburi de struguri.

Problemele la maioneza în casă apar adesea din a pune prea mult ulei dintr-o dată, așa că turnați cantități mici, astfel încât să aibă timp să se emulsioneze și să nu se taie. Dacă totuși s-a tăiat, există două metode de a o repara. Fie mai adăugați un gălbenuș, fie luați o parte din maioneza stricată și o bateți bine cu apă rece, până devine o spumă, încorporând apoi treptat, în doze mici, și restul maionezei. Și nu uitați de muștar, care ajută și el în acest proces. Dar nu folosiți un muștar ce are și boabe întregi în el, ci unul fin. Însă maioneza mai are nevoie de un pic de aciditate, dincolo de cea dată de muștar. Așa că niște suc de lămâie este absolut necesar. Mai există și varianta în care folosiți oțet, însă aroma este mult mai bună de la citrice.

De la maioneza clasică, apoi, puteți genera noi sosuri, cum ar fi alioli, maioneza spaniolă cu usturoi. Sau puteți adăuga sos de soia, ori ierburi aromatice, boia iute sau afumată, ori sos Worcestershire. Și nu uitați că o puteți folosi și ca marinadă pentru carne și pește, alături de alte ingrediente aromate.

Maioneza făcută în casă se păstrează neapărat la frigider. Cea cumpărată la borcan, poate sta la temperatura camerei până este borcanul deschis, dar apoi tot în frigider își găsește locul.

Fiind o emulsie, maioneza se taie la temperaturi ridicate, așa că dacă vreți să o folosiți ca sos la o salată de cartofi sau de paste, aveți grijă să lăsați ingredientele fierte să se răcească înainte de a adăuga maioneza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5