chefjosephhadad.ro

Blog

Ce facem cu harissa?

No Comments

Probabil că ați observat adesea prin rețetele mele că menționez folosirea acestui ingredient, harissa. În cea mai recentă carte a mea, Joseph Hadad Omul, v-am dat și rețeta de bază a ei. Este vorba de o pastă făcută din ardei capia sau ardei capia și ardei iute. De la rețeta de bază, însă, putem să dezvoltăm și să adăugăm ulei de măsline sau diverse condimente.

Totuși, harissa este ea însăși un condiment, pentru că este un ingredient adăugat în cantități destul de mici, pentru a da o aromă aparte mâncărurilor, la fel cum facem cu trufele sau usturoiul. Și veți întâlni acest ingredient foarte adesea în bucătăriile Nordului Africii și Orientului Mijlociu.

Dincolo de rețetele marocane, însă, harissa este un adaos delicios pentru tot felul de mâncăruri, putând fi, de asemenea, un substitut foarte bun pentru ketchup ori sriracha. Așadar puteți să o adăugați la ouăle ochiuri, pusă este omletă, puteți garnisi peștele la cuptor sau fripturile, și merge pusă chiar și în burgeri.

Pe de altă parte, poate fi folosită și pe post de dip, adică acel sos în care poți înmuia legume proaspete sau snacksuri. Iar pentru un dip și mai interesant, puteți amesteca harissa cu puțin iaurt și tahini, care să completeze gustul pastei de ardei.

Tot pe post de condiment, harissa poate fi folosită pentru marinarea cărnurilor, fie ea însăși, fie amestecată în alte marinade. De asemenea, dulceața și iuțeala, dacă e cazul, harissei ajută foarte mult sosurile de roșii, așa că le puteți îmbogăți cu o lingură de harissa atunci când gătiți ceva pe bază de sos de roșii, de la legume sau carne la paste.

Iar surpriza vine de la barmanii care au descoperit acest ingredient și îl folosesc în cocktailuri savuroase. Totuși, aici este vorba de un echilibru precar alături de alte băuturi, așa că cel mai bine este să vă lăsați pe seama profesioniștilor pentru un gust desăvârșit. În rest, în bucătăriile de acasă, harissa este un ingrediente care nu ar trebui să lipsească din cămară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5