chefjosephhadad.ro

Blog

Apa, cel mai bun prieten în bucătărie

No Comments

Evident că apa este indispensabilă la gătit, de la spălatul ingredientelor și vaselor, la folosirea ei în rețete. Însă cât de bine o folosim în rețete? O folosim la adevăratul ei potențial? Tocmai despre asta vreau să vorbim în articolul de azi: cum să facem din apă cel mai bun prieten al nostru în bucătărie.

Prin tăiere, legumele pierd apă, de aceea când sunt pregătite în avans ajung să fie moi și neplăcute. Păstrarea legumelor tăiate în apă rece le ajută să își păstreze fermitate, textura și prospețimea, putând astfel să fie tăiate chiar și cu o zi în avans. Cel mai bine se pretează la această formă legumele tari precum morcovii, ridichile, ceapa, castraveți, etc. Dar baia de apă este bună și pentru cartofii tăiați pentru prăjit sau la cuptor. Ținuți în apă rece, o parte din amidon va fi eliminat, și astfel vor fi mai crocanți. Secretul este, însă, ca înainte de prăjire sau coacere să fie bine șterși de excesul de apă.

Poate că acest truc deja îl folosiți, dar nu strică să vi-l reamintesc: folosiți apa de la paste și pentru sosul lor. Acea apă este plină de amidon de la fierbere și va ajuta la textura finală a sosului. Însă, mai ales dacă este un sos ce conține unt, aveți grijă să adăugați apa treptat.

Deși ar părea surprinzător, deserturile pe bază de cacao de genul chec sau blat de tort, sunt mai gustoase dacă înlocuiți laptele cu apă. Aceasta va pune mai bine în valoare cacaoa decât laptele care are tendința de a o neutraliza.

Poate că și trucul următor îl știți din copilărie, dar merită reamintit. Dacă aveți o bucată mare de pâine (nu o felie) care s-a uscat, îi puteți da o nouă viață cu apă. Treceți pe toate părțile pâinea pe sub jetul de apă și apoi puneți-o în cuptorul încins pentru vreo 10 minute. Apa se va transforma în abur, care va rehidrata pâinea. Însă aveți grijă ca pâinea să fie doar uscată, nu și mucegăită.

O tehnică poate la care nu v-ați fi gândit este adăugarea de apă în tigaia cu ochiuri. După ce ați pus ouăle, adăugați o jumătate de lingură de apă într-o margine a tigăii și puneți capacul. Aburul creat va ajuta la gătirea perfectă a părții superioare a oului, în vreme ce fundul va fi auriu. Iar apa face minun și în cazul ouălor jumări. După ce le-ați bătut lejer, adăugați jumătate de lingură de apă și prăjiți-le în tigaie la foc mic pentru o textură catifelată.

Și la fel de surprinzătoare este și această tehnică pentru o piele crocantă a puiului, împrumutată de la rețeta de rață Peking. Când pasărea întreagă (sau pe bucăți), ce are pielea pe ea este gata de gătit, turnați peste pui (rață, curcan, etc) apă fierbinte. Veți observa cum pielea se strânge și devine un pic transparentă. Apa fierbinte va topi parțial stratul de grăsime dintre piele și carne, ajutând astfel pielea să devină mult mai crocantă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5